De gevallen Brandt Corstsius

Behalve als jij onder een steen leeft, kan de aandacht voor J.B.C. (39) kan jou niet ontgaan zijn. Er zijn een aantal zaken die onfris zijn aan de hele affaire, komende van J.B.C.

Het meest onfris is de kaping van de hele beweging rondom de hash tag #MeToo. Begonnen als een hashtag om aandacht te vestigen op het feit dat seksuele intimidatie tegen vrouwen als ‘gewoon’ wordt gezien. De hele beweging is gekaapt door mannen die slachtoffer zijn geworden van enige vorm van seksuele intimidatie. J.B.C1 is een zaak die het punt pijnlijk duidelijk maakt. Al sinds het verschijnen van de hashtag, hebben talloze vrouwen hun verhaal gedaan. In een enkel geval kreeg dit verhaal een weinig aandacht van de pers. Niet in het geval van J.B.C. Als geile insecten wierpen de media zich op het verhaal van vermeende verkrachting. J.B.C. maakte het extra pikant door te stellen dat hij niet in details kon treden want ‘Het is zijn woord tegen het mijne.’ Er even aan voorbij lopend dat verkrachting vaak een zij zij tegen het hij zij is. Verkrachting is gekenmerkt door deze ‘opvatting’. In tegenstelling tot all die vrouwen die video opnamen, getuigen en weet ik veel wat hebben om hun verhaal te staven.

J.B.C. komt uit een gezin waar de vader, Hugo Brandt Corstius, niet de beste opvoeder was2 en die met de waarheid een loopje nam, zelfs als dit ten koste ging van personen. J.B.C. heeft een beroepskeuze gedaan waarbij de waarheid slechts van ondergeschikt belang is. Niet de beste antecedenten voor iemand die een anonieme ander van verkrachting beschuldigd.

In het televisie programma Voetbal inside werd de draak gestoken met J.B.C. Dit tot woede van de zus van J.B.C., A.B.C (40). Overigens is zijn zus iemand die met fantasie haar brood verdiend, maar dat terzijde. Zij verkondigde in de, alweer als geile insecten verzamelde pers, de heren van Voetbal Inside het liefst een klap te verkopen.

De vermeende dader vond het aangebracht om in het programma Pauw zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij gaat zelfs aangifte doen. Begeleid door zijn advocaat, zonder was te gevaarlijk, deed de man zijn verhaal.

Bijna een hele week heeft J. B. C. in de schijnwerpers gestaan, het is wel genoeg.

Laat ik voor alle duidelijkheid het volgende vermelden. Verkrachting is niet een zaak waar men luchtig over hoort te doen. Persoonlijk heb ik bedenkingen over het verhaal van J. B. C., wat niet betekent dat het niet heeft plaatsgrvonden. Alleen om dit te doen in de ‘openheid’ van de wereld brede beweging rondom #MeToo is, op zijn zachtst gezegd, on kies. J. B. C. had dit, gelet op een van zijn beroepen, behoren te weten.

  1. https://www.trouw.nl/samenleving/ik-ook-maar-ik-kan-het-niet-vertellen-~a339e6dc/
  2. https://www.trouw.nl/home/-mijn-vader-had-geen-talent-voor-het-vaderschap-~af62480e/

Geef een reactie