Het Volksgericht

Nu Micheal P. publiekelijk terecht gesteld wordt, zijn er wat zaken die vrolijk vergeten worden. De situatie is naar voor Micheal P. maar ook zeer naar voor hen die een mentale ziekte hebben. Veroordeeld of niet.

Micheal P is een bewoner van de forensisch psychiatrische kliniek van Altrecht in Den Dolder. Naast de publieke veroordeling van Michael P. (waarom komt hij na twee derde van zijn straf, bewoners van een psychiatrische kliniek zijn gevaarlijk, dus Michael P. ook en zo voorts). Continue wordt in de media gewezen op de behandeling die Michael P krijgt, daarmee zijn status van psychiatrisch patient benadrukkend. De hele doopceel van Michael P is gelicht, iets wat bij een niet psychiatrische patient zelden gebeurt.

Daarmee raken wij de kern van de problematiek. De NOS wist wat bewoners van Den Dolder op te trommelen die bang waren omdat psychiatrische patiënten in hun midden verblijven. (Ik zou zeggen ga verhuizen). Niet alleen staat Michael P terecht (los van de vraag of hij schuldig is niet), maar iedere psychiatrisch patiënt in Nederland. Iets wat niet door feiten wordt ondersteund.

Eerlijkheidshalve, er zitten significant minder psychiatrisch patiënten in de gevangenis of TBS dan niet psychiatrisch patiënten. De recidive onder TBS veroordeelden is significant lager dan onder niet TBS veroordeelden. Dat geldt overigens ook voor zedendelinquenten. Dus de vraagtekens over psychiatrische patiënten lijken wat voorbarig.

Het is jammer dat een en ander leidt tot een zekere voorzichtigheid richting psychiatrische patiënten, zij zijn niet anders dan long- of nierpatiënten. Voorlichting helpt. Niet voorlichting in vorm van zij zijn zo zielig, maar voorlichting wat een psychiatrische ziekte inhoudt.

Geef een reactie