Het failliet van de GGZ 2

Schreef ik eerder over Victor die niet de veiligheid kreeg die hij nodig had, nu blijkt dat groepen zorgvragers in de kou komen te staan. Zorginstelling Emergis dreigt met een patiënten stop nu blijkt dat het zorgplafond, het bedrag wat de zorginstelling kan uitgeven, bij twee verzekeraars bereikt is.

Emergis kan het eenvoudig weg niet betalen. Dat is een onwenselijke situatie. Psychiatrische patiënten zijn al kwetsbaarder dan de doorsnee Nederlander, nu worden zij met deze situatie geconfronteerd. Het grote wijzen is begonnen.

De betrokken zorgverzekeraars, CZ en Het Zilveren Kruis, wijzen naar de zorginstelling, de zorginstelling wijst naar de verzekeraars. De NZA, de toezichthouder in de financiën geeft het advies contact op te nemen met de verzekeraar.

Simpel gezegd, de zorgverzekeraar kan het probleem oplossen door het zorgplafond te verhogen. Dat mogen zij eigenlijk niet, maar de zorgplicht die bij de verzekeraar ligt vereist dit wel. Het is uiteindelijk de verzekeraar die er voor moet zorgen dat er voldoende zorg is ingekocht. Zorgt de verzekeraar daar niet voor, dan moet niet de patiënt de dupe van worden, maar de verzekeraar.

Geef een reactie