Censuur

Over de film, of zo jij wilt documentaire, “Jesse” ontstond ophef. Vooral bij politici. VVD, PVV en FvD waren ‘not amused’ en vroegen zich openlijk af of er belastinggeld gebruikt moest worden om een politicus in de schijnwerper te zetten. BNNVARA schrok zo van alle ophef dat zij besloot de film niet uit te zenden.

Voordat jij nu begint te juichen, of te huilen, denk even na. Wat is er nu gebeurd, en waarom moeten wij daar zeer triest over zijn?

Door hun ontstemming met de film, welke zij overigens niet gezien hebben, te uiten plegen de partijen censuur. Iets waar, zo is in de grondwet vastgelegd, niemand aan onderworpen moet zijn. Zij hebben onredelijke, onacceptabele druk op BNNVARA uitgeoefend om de uitzending te verhinderen. Met succes, zo blijkt.

Nu moeten politici zeer terughoudend zijn met kritiek op de inhoud van programma’s. Het gevaar van censuur ligt altijd op de loer. Daarnaast worden de NPO programma’s niet betaald uit belastinggeld, maar uit de kijk- en luisterbijdrage. Lang geleden werd het innen van deze bijdrage bij de belastingdienst gelegd. Daarmee werd het geen belasting, al behandelen politici het als zodanig, bijvoorbeeld met bezuinigingen. Het is geoormerkt geld, net als bijvoorbeeld de volksverzekeringen.

Laat politici zich met politiek bezighouden en niet met de inhoud van de NPO.

 

Geef een reactie