Jasper zoekt werk en hij is niet alleen

In de grond van de zaak is het zoeken naar werk een behoorlijk eenzame activiteit. Natuurlijk doe jij een beroep op mensen uit jouw kring van vrienden en kennisen, ook wel netwerk genoemd, maar uiteindelijk ben jij zelf degene die het contct zoekt met bedrijven of personen die mogelijk werk hebben. Er zijn natuurlijk ook nog de mogelijkheden die het UWV biedt, zoals de training ‘Succesvol naar werk’. Hoewel dat een groepstraining is, is ook daar de insteek dat jij het zelf en alleen doet. Hier in het hoge Noorden, nou ja Hoogeveen dat ongeveer net zo ver van Groningen als Utrecht ligt, is er ook een ander initiatief; De NoorderBaan Battle.

De insteek van deze Battle is een weinig, maar o zo significant, anders. Ja ik zoek een baan, en ja die zoek ik voor mijzelf, maar ik doe het niet alleen niet alleen, ik ben lid van een team. ‘Team’ is daarin een belangrijk woord. Het staat tegenover ‘groep’ In een ‘groep’, zoals bij de UWV training, zijn een aantal mensen bij elkaar, die de andere mensen kunnen steunen, maar die vooral bezig zijn hun eigen vaardigheden en aan solliciteren verwante zaken, te trainen en te regelen. Met hoe succesvol de anderen in de groep het doen heb jij als groepslid niet zoveel van doen. De teamgedachte van de Battle voegt iets toe. Hoewel iedereen natuurlijk verantwoordelijk is voor het verkrijgen van een baan, sta jij niet alleen. Het team staat achter jou. Wijst op mogelijkheden, geeft tips en dergelijke. Niet anderhalf uur in de week, zeven dagen in de week.

Deelname is vrijwillig, niet vrijblijvend, maar niet opgelegd. Naast het team idee heeft dat nog een voordeel, meedoen is meer bij motivatie dan bij obligatie. Aangezien deelnemers vanaf het begin, en dan bedoel ik echt het begin, als team samen zijn, goed voor het wij versus zij gevoel, gebeurt er iets moois. De hogere motivatie zorgt voor een zeker enthousiasme, het wij versus zij gevoel versterkt dat enthousiasme. Enthousiasme is net als gapen, het is aanstekelijk. Zonder enige merkbare inspanning stijgt bij iedereen het enthousiasme. Zelfs als jij aan het begin van de eerste sessie, modieus de kick-off genaamd, niet overmatig enthousiast bent, ga jij die eerste sessie behoorlijk enthousiast weg.

Ik heb het geluk is een team te zitten van mensen die, net als ik, willen werken en niet ten prooi zijn gevallen aan zelfmedelijden; hoe erg het is om werkloos te zijn. Eerder het tegenovergestelde, hoe mooi is het dat jij nu keuzes kan maken, jezelf onderzoeken en paden in te slaan die jij zelf wil, wegen inslaan die jij wil onderzoeken, onderzoeken wat bij jou past en wat niet.

Het concept van de NoorderBaan Battle laat ruimte voor veel teamactiviteiten. Het doen van die activiteiten in een team maakt, zonder dat er druk vanuit de groep is, om zaken samen te doen die jij niet zo gauw zal doen. Om wat voor reden dan ook.

Als ieder goed team, hebben wij ook een coach, wij zijn zo goed dat wij er zelfs twee hebben. Niet dat wij het een coach moeilijk zouden maken, verre van dat, maar simpel, twee coaches hebben biedt meer kansen dan een. Laat ik vooral zeggen dat wij niet alleen twee coaches hebben, maar dat wij met de coaches het behoorlijk goed getroffen hebben.

De hele opzet maakt dat ik, naast mijn enthousiasme, een groot vertrouwen heb in een succesvolle afloop van dit avontuur. De komende periode, zeg de komende veertien weken hou ik jullie hier op de hoogte van de vorderingen van de groep. Have fun.

(Mocht jij iemand of een organisatie dan wel bedrijf kennen waar men een goede Service Manager, coachende teamleider, proces deskundige of gewoon een gemotiveerde medewerker zoekt, of kan gebruiken, schroom niet om mijn cv, hier te downloaden, aan hen te sturen, of hen gewoon naar deze pagina te sturen kan natuurlijk ook)

Geef een reactie