Het is Afrika maar

Hoe vervelend ook voor sommigen, maar de bakermat van de mensheid ligt in Afrika. Het is in dit, tragische werelddeel, dat de eersten van het geslacht ‘Homo’ zich ontwikkelden, en al migrerend de weg vonden naar de rest van de wereld. Jij zou dit niet lezen, sterker jij zou niet bestaan, zonder deze ontwikkeling. Misschien moet jij de betekenis van deze zin even op jou in laten werken.

 

true-size-of-africaAfrika, een werelddeel waar het grootste deel van de rest van de bewoonde wereld in past, vrijwel constant geplaagd door oorlog, droogte, ziekte en alle andere collectieve onaangenaamheden die men kan bedenken. Momenteel spelen er gewapende conflicten in tenminste 18 Afrikaanse landen. Is er in een groot aantal landen hongersnood, gebrek aan schoon drinkwater en een gebrek aan goede infrastructuur. Dat mensen dit gebied ontvluchten is niet raar, het is niet meer dan logisch. En wij noemen dat ‘gelukzoekers’, uit onze luie stoel, terwijl wij koffie drinken onder het journaal.

Momenteel dreigt er in West-Afrika, in landen als Liberia, Guinee en Sierra Leone, een medisch humanitaire ramp. [inset_text_box]Als jij meer wil weten over de gevolgen van Ebola in Sierra Leone, volg dan @ginnymooy op twitter[/inset_text_box]Er speelt daar een uitbraak van Ebola. Omdat de uitbraak nu nog een overzichtelijk gebied en aantal slachtoffers kent, maken wij er ons niet druk over. Sterker wij bagataliseren het. Ze moeten geen bushmeat eten, zorgen voor goede sanitaire voorzieningen, eigenlijk is het hun eigen schuld, lijkt de algemene houding in Europa. Wat wij daar bij over het hoofd zien, is dat het gebrek aan schoon drinkwater, het gebrek aan goede infrastructuur en het gebrek aan goede medische voorzieningen, voor een groot deel aan ons te wijten is.

Los van de schuldvraag, is er het bijna totaal gebrek aan medemenselijkheid. Waarom zouden wij helpen, zij helpen ons ook nooit. In onze Judeo-Christelijk-Humanistische cultuur is medemenselijkheid zonder contraprestatie een groot goed. Een waarde die Nederland hard bezig is af te schaffen. Medemenselijkheid eist dat wij inspanning leveren om de Ebola uitbraak te kunnen beheersen. Het bagataliseren ervan maakt dat een vermijdbare humanitaire ramp gaat gebeuren. En dan vragen wij ons af, waarom deden wij niets.

(En mocht medemenselijkheid niet aanslaan als argument, de huidige uitbraak heeft de potentie om een pandemie te veroorzaken. Misschien dat dat jou ervan overtuigt dat er hulp nodig is in de West-Afrikaanse landen).

1 reactie

Geef een reactie