Statistieken

Bijna dagelijks worden wij gebombardeerd met statistieken. Er keken 5 miljoen mensen in Nederland naar het Eurovisie Songfestival. De werkeloosheid is met 4% gestegen. 98,8% van de PVV stemmers wil uit Europa treden. (Wat behalve een wat apart cijfer, ook nog eens een idiote opmerking is; Europa is een werelddeel. En hoewel ik de PVV stemmers niet hoog heb zitten, geloof ik niet dat zij Nederland op willen pakken en verplaatsen naar Oceanië). Al die cijfers en statistieken zijn verwarrend, dus geef ik jullie een paar statistieken die jullie ook kunnen gebruiken.

100%, het percentage mensen dat overlijdt. Hoewel sommige mensen klaarblijkelijk vaker kunnen overlijden. Zo overlijden rokers vaker, en mensen met diabetes ook al. Het percentage mensen dat overlijdt ligt dus, aldus deze berichtgeving boven de 100%. Vreemd genoeg maken zelfs wetenschappers zich schuldig aan deze denkfout.

2, het aantal geslachten dat de mensheid kent. Fout, het zijn er drie, hermafrodieten zijn er ook nog, al zijn dat er zo weinig dat daar niet eens een statistiek over bestaat.

1,7, het gemiddeld aantal kinderen in een Nederlands huishouden. Dat lijkt mij vooral lastig voor dat 0,7 kind. Ooit interviewde ik een vrouw die 2 8/9 kind had. Denk er even over na.

36,8%, het opkomst percentage bij de verkiezingen voor het Europese Parlement in 2009. Voor iets wat zoveel emotie opwekt, vooral bij hen die een fobie voor Europa hebben, een idioot laag percentage.

En de lijst is schier onuitputtelijk. Deze cijfers hebben nog een redelijke mate van controleerbaarheid. In tegenstelling tot de cijfers in de inleiding. Eerlijk gezegd, de 1,7 kinderen per huishouden is eigenlijk ook niet controleerbaar.

En die oncontroleerbaarheid maakt dat jullie gewoon, in enige discussie, de volgende cijfers kunnen gebruiken. Niemand zal er vraagtekens bij zetten, zo geconditioneerd zijn wij al, als het op statistieken aankomt. 

Komen ze:

  • Één op zeven
  • 99%
  • Iedere dag één keer
  • 21 cm
  • Sorry 16 cm
  • Drie keer per week
  • 0 (die is erg handig)
  • 400 km
  • 7
  • 51,2%

Het zijn allemaal bestaande statistieken, die dus helemaal niets zeggen.

Vrolijke nacht

Geef een reactie