De Giraf en de EU

In de dierentuin on Kopenhagen is vandaag een giraf doodgeschoten. Niet omdat het dier, 18 maanden oud, ziek was, maar omdat er in de dierentuin zelf niet mee gefokt mocht worden.

Het European Endangered Species Programme (EEP), een onderdeel van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), heeft regels omtrent het fokken van bedreigde diersoorten in en aangesloten dierentuinen en aquaria. Een regel is dat inteelt, een mannetje mag niet met zijn moeder of (half-)zusjes kinderen maken, en een vrouwtje mag dat niet met haar vader of (half-)broers. En ongetwijfeld zijn er ingewikkelder familiaire kruisingen die uitgesloten zijn. De gedachte is dat inteelt dieren kwetsbaarder maakt voor erfelijke afwijkingen, en mogelijk ook de afweer en het herstel vermogen van ziekte of verwondingen verminderd. Lijkt logisch en redelijk.

Merk op dat de EAZA niet afdwingt dat dierentuinen dieren moeten doden, om aan deze regel te kunnen voldoen. De directeur had andere opties, waaronder de giraf overdoen aan een andere dierentuin, waar er geen (directe) familie van de jonge giraf verblijft waar procreatie mogelijk mee zou zijn. Deze informatie is onder andere vastgelegd in stamboeken. Er is door verschillende dierentuinen ook aangeboden om de giraf over te nemen. De directeur van de dierentuin is echter van mening dat dood maken de enige optie zou zijn. En dus werd de giraf hedenmiddag, zondag 9 februari 2014, en public doodgeschoten, en in hapklare brokken vlees gehakt. Dat laatste om het vlees aan de grote katten in de dierentuin te geven. (Dat is dan weer wel sympathiek eigenlijk).

Ophef alom, en terecht, want het doden van het jonge dier was niet nodig. De directeur verklaarde zijn opvatting dat het dier dood moest, vanwege Europese regels. En het noemen van Europese regels had een apart, en eigenlijk te voorspellen, effect. In ieder geval in sommige Nederlandse media, zo meldt GeenStijl dat de EU de giraf heeft vermoord, en meldt het Burgerforum EU dat EU regels de reden van het doden van de giraf was. Het gegeven dat de EU reglementen met betrekking tot dierentuinen, op een na, gaan over het bestrijden van vogelgriep, en die ene dus in het geheel zwijgt over inteelt en fokprogramma’s, lijkt sommige media in Nederland te zijn ontgaan. Jammer, want zo laden de genoemde media de verdenking van stommigheid, stupiditeit en luiheid op zich.

Voor de goede orde, zelfs de dierentuin noemt de EAZA wel, en de EU niet in haar verklaring omtrent de noodzaak tot het doden van de giraf.

Geef een reactie