De VVD staat u bij

Binnen de parlementaire VVD kringen heeft de opvatting post gevat, dat mensen die een uitkering ontvangen, hiervoor een contraprestatie moeten leveren. Een gevoelen dat ook in de onderbuik van vele Nederlanders schijnt te spelen.

Het is een beetje een vreemde opvatting. Eigenlijk een heel vreemde opvatting. In principe krijgt iemand op een van twee gronden een uitkering. Of het is een verzekerde uitkering, zoals de WW of de WIA, of het is een bijstands uitkering. En in beide gevallen is de gedachte dat er een contraprestatie geleverd moet worden fout.

Stel jij hebt een verzekerde uitkering. Dan is de kans groot dat jij daar premies voor hebt betaald. Het betalen van premies lijkt mij al een contraprestatie. Stel je voor dat jouw inboedel verzekering ineens de eis van aanvullende contraprestatie gaat stellen. Je huis brandt af, maar de verzekeraar betaalt alleen uit, op voorwaarde dat jij de ramen komt lappen.

Stel jij hebt een bijstandsuitkering. Als jij een werkverleden hebt, dan heb jij daar belasting voor betaald, op zich een contraprestatie, maar wel een die niet zo gezien wordt door de VVD. Heb jij geen werkverleden, dan heb jij nog geen contraprestatie geleverd. Moet jij dat dan gaan doen? Idioot genoeg vinden ongeveer alle partijen in de Tweede Kamer van wel. Nog daar gelaten dat de invulling vaak het uitvoeren van werk betreft wat door bezuinigingen niet meer wordt gedaan -de politiek creëert hier gewoon goedkope arbeid- gaat dit in zijn geheel voorbij aan de doelstelling van de bijstand: het creëren van omstandigheden opdat de uitkeringsgerechtigde zo snel mogelijk een betaalde baan krijgt, terwijl de staat als goede huisvader zorg draagt voor een inkomen gedurende de tijd dat de uitkeringsgerechtigde niet een betaalde baan heeft, zodat het gebrek aan inkomen geen belemmering is voor het vinden van betaald werk.

De opvatting dat er een contraprestatie geleverd moet worden, vindt haar wortels in de opvatting dat iemand zonder een betaalde baan, die status geheel aan haar zelf te wijten heeft. Er is geen crisis, er is genoeg betaald werk, en de Nederlandse economie bloeit als nooit te voren. Een beeld dat niet geheel de werkelijkheid meegeeft.

Overigens, gelet op de kamerbrede opvatting dat voor een uitkering een contraprestatie geleverd moet worden, gok ik dat alle politici die nu hun inkomen halen uit de wachtgeldregeling, vanaf maandag koffie gaan schenken in een bejaarden- ,verzorgings- of ziekenhuis in hun omgeving. Met behoud van wachtgeld, dat dan weer wel.

Geef een reactie