Achttien jaar

Zij hangt in het verleden. Daar hecht zij ook veel waarde aan. Op momenten van zwakheid, leest zij haar dossier, wat haar zwakte hopelijk doet verdwijnen, en haar voornemen tot kracht versterkt.

In 18 jaar heeft zij een uitgebreid dossier over hem aangelegd. Alles wat haar ooit dwars zat staat er in. Alles wat zij vindt dat hij haar heeft aangedaan, het staat er in. En het is groot, dat dossier.

Een beetje eenzijdig, dat wel, maar het helpt haar om ieder pijnlijk incident uit 18 jaar relatie, opnieuw te beleven. En hem, weliswaar in afwezigheid, opnieuw kwalijk te nemen. In die 18 jaar heeft zij ook onvoorstelbaar veel energie gestopt in het zoeken naar zijn fouten. Iedere keer dat hij moest overwerken met collega’s, ook vrouwen, stond er in. Iedere keer had hij natuurlijk affaires, maar hij zei het nooit.

Iedere interactie met anderen, vooral vrouwen, het stond er in. Want natuurlijk had hij alleen contact met vrouwen, om haar te kwetsen. Iedere webpagina die hij bezocht, en die haar niet aanstond, het stond er in.

Natuurlijk ontbrak er ook wat. Alle keren dat hij iets leuks deed, alle plezier die zij samen hebben gehad, alle goeds, dat was niet opgenomen in het dossier.

Nee, hij is door en door slecht, het kan niet anders. Want 18 jaar geleden maakte hij een opmerking over zijn ex. Een aardige opmerking over zijn ex. Dat is slecht. Zo slecht, vindt zij, dat het jammer is dat het haar zoon niet gelukt is om hem dood te slaan. Echt jammer.

Geef een reactie