Omdat het kan

Het Hof in Leeuwarden deed gisteren uitspraak in het hoger beroep, ingesteld na de uitspraak van de Rechtbank Assen, die de vereniging Martijn verbood. Die uitspraak bracht een explosie van onderbuikuitspraken op gang. Die explosie was zo erg, dat nog verontrustender nieuws totaal werd overstemd.

Want in de luwte van het nieuws, werd er een razzia uitgevoerd in de Gestelse buurt in Den Bosch. De buurt werd afgezet, alle huizen werden doorzocht. Kennelijk zijn alle, ongeveer 1200, inwoners van de buurt verdachte. Nu is dit niet nieuw, al enige jaren doet de politie zulke razzia’s, al dan niet in samenwerking met de belastingen en andere opspoorders. Bijvoorbeeld de grote invallen in woonwagenkampen.

Tot mijn grote schande heb ik mij er niet eerder druk om gemaakt, maar had het wel moeten doen. Het is niet alleen een rare figuur -de overheid doorzoekt jouw huis omdat mogelijk iemand in de buurt een strafbaar feit heeft begaan- maar het is nog erger dat het gewoon door ons geaccepteerd wordt.

Ons woonhuis heeft bijzondere bescherming tegen overheidsoptreden, een grondrecht dat niet alleen wordt afgebroken, als men een bijstandsuitkering heeft mag de sociale recherche gewoon het pand betreden zonder last, maar het wordt zelfs genegeerd in razzia’s als gisteren.

In een rechtsstaat is het beschermen van burgers, en hun directe omgeving, een hoofdtaak van de overheid. Niet het willekeurig binnenvallen van onze woning. Dat is een praktijk die al 7 decennia in ons land niet gebezigd zou moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *