Liegen

Liegen doet zij niet. Nee, dat zit in karakter. Sterker, zij laat zich voorstaan op het feit dat zij immer de waarheid spreekt. Natuurlijk, soms is de waarheid discutabel, maar zij spreekt altijd haar waarheid. Zelfs leugens om bestwil zijn haar vreemd.

Het is zo handig, nooit liegen. Hoeft zij ook niets te onthouden. Echter, haar bestaan, haar kinderen, haar essentie is nu bedreigd. De waarheid leidt tot een spanningsveld. Een spanningsveld tussen haar zijn en haar gedrag.

De aanpassing van de waarheid valt haar opmerkelijk makkelijk. Het kan ook niet anders, de bedreiging van binnenuit bestaat niet, de bedreiging moet van buiten komen. Het kan niet anders. Zo hoort zij zichzelf haar ervaring uit eerdere relaties vertellen, als ware het dat die in haar huidige relatie spelen. Het loste zo mooi alles op. Alles wat er die avond gebeurt is ermee gerechtvaardigd. Lullig voor haar partner, maar hij heeft het er toch naar gemaakt. Niet echt, maar toch, het zo zomaar waar kunnen zijn.

En dat is toch wat telt, wat zou kunnen zijn, in plaats van wat is. Het blijft de waarheid, maar alleen een beetje anders. Nee het is geen liegen.

Gerustgesteld, laat haar geweten haar weer een nacht met rust.

Geef een reactie