De Gele Mokum Dowitz en de Rode halve maan

Als jood en allochtoon, moet ik zeggen dat ik mij geheel in deze column van Umar Ebru op de Jaap kan vinden.

Doe mij maar de jodenster. Een rode. Met een halve maan er op. Lekker zichtbaar. Ik bedoel, als je me dan wilt oormerken: doe het dan goed. Als je me wilt discrimineren: doe het dan goed. En als je me wilt uitsluiten: DOE HET DAN GOED. Ik weet het nog makkelijker gemaakt. Verplicht bij elk artikel dat ik schrijf, elk interview dat ik publiceer en elke mail die ik verzend een disclaimer in de vorm van een rode halve maan met een jodenster er achter. Hoewel, disclaimer? Waarschuwing van mijn part. Zet het erbij ‘dit artikel is een geschreven door een allochtoon!’. Heb de ballen. Schaam je niet. Discrimineren, uitsluiten, oormerken het is van alle tijden. Het is toch vanzelfsprekend dat Máxima binnen drie maanden een Nederlands paspoort heeft en dat Mauro na tien jaar Nederland wordt uitgezet? Echt hoor, mij hoef je niet uit te leggen dat niet alle mensen gelijk zijn. Dat zijn we niet. De ene leugen is de heldenstatus waard, de ander de verdoemenis. Heus, ik ken mijn plek. Als allochtoon.

Maar zwijg als je aan de zin begint ‘ja maar jij bent geen allochtoon!’. O nee? Wél volgens de Nederlandse regering, de Nederlandse wetgeving, de Nederlandse politici; Nederland registreert mij als allochtoon; een begrip dat niets anders is dan een onzichtbare jodenster. En Nederlanders vinden dat ik niet moet zeuren. Want ik ben geen allochtoon. Allochtoon, dat zijn de anderen. En de Nederlander die dát tegen me zegt, verwijder ik acuut uit mijn iPhone. Exit. Dus ík ben geen allochtoon, ík hoor erbij en die ander niet? Die ander moeten we oormerken. In de gaten houden. Die is anders. Go fuck yourself.

Go fuck yourself, iedereen die vindt dat je niet moet zeuren over de term allochtoon. Go fuck yourself, iedereen die zich afvraagt hoe je ‘ze’ of ‘het’ dan moet noemen. Ja, go fuck yourself Kustaw Bessems, als je je als journalist afvraagt of het ‘die tijd van het jaar alweer is’ als minister Leers zegt dat ‘we allochtonen Nederlanders moeten noemen’. Dat lijkt me nou het allerverstandigste wat minister Leers sinds zijn aantreden gezegd heeft. Chapeau. Maar of het ooit zal gebeuren? Apartheid zit in onze genen. Oh sorry; júllie genen. Mag ík alsjeblieft mijn rode jodenster met halve maan?

En nou niet allemaal gaan klagen bij DeJaap dat mevrouw Umar schandalig bezig is. De jodenster vergelijken met de term allochtoon… weet ze dan niet waar de jodenster voor stond? Ja. Mevrouw Umar weet heel goed waar de jodenster voor stond. Discriminatie tot de dood erop volgt. Denk dáár maar eens over na voordat je iemand allochtoon noemt. Hier: ebru.umar@gmail.com – eat your heart out, klagers.

Ebru Umar is columniste, interviewer en radiopresentator. Naar verluidt is ze van Turkse afkomst.

 

Geef een reactie