Youp, Govert, Femke en Jossef

Het begon op 25 november 2011. De Alkmaarsche Courant, toegegeven niet een dagblad wat heel Nederland leest, neemt, in een lang stuk, stelling tegen het uitzetten van Jossef. De eerste maatschappelijke reacties zijn apart. Niet het punt van de Alkmaarsche Courant wordt onderwerp van discussie, maar de redactie van de Alkmaarsche Courant. De verwondering over de discussie die ontspringt blijkt niet alleen bij de schrijver dezes te leven, ook een columnist van het NRC Handelsblad verbaasd zich over de ontstane discussie. Great minds think alike duidelijk. Nu heeft de betreffende columnist een wat groter leespubliek dan ik, dus wordt zijn column uitgebreid gelezen. Ook door bijvoorbeeld Govert Schilling en Femke Halsema.

Bij een van de bovengenoemde lezers, Govert Schilling, raakt de column duidelijk een gevoelige snaar en hij schrijft een opiniestuk in de Volkskrant van maandag 28 november 2011. Kennelijk mag, nadat Youp van ’t Hek op zaterdag zijn zegen daarover gegeven, het journaille nu ineens een mening hebben, en die publiceren in een courant waar hij of zij ook als journalist regelmatig artikelen voor schrijft. Een ware cultuuromslag, want de vrijdag ervoor mochten journalisten hun mening nog niet publiceren; schande voor de Alkmaarsche Courant was het credo.

Govert verbaast zich in zijn artikel over het gebrek aan actie tegen een kabinet en beleid wat, in zijn ogen, verwerpelijk is. Hij schrijft zelfs dat hij uit pure frustratie probeert Van ‘T Hek als actieleider te strikken. Los van de redenen die Youp zelf geeft, een verzoek waar natuurlijk niet aan voldaan moet worden. Waarschijnlijk treedt er nu bij Schilling een gebrek aan inlevingsvermogen op, want hij neemt niet zelf het voortouw voor actie. In zijn artikel laat hij dat  bij anderen. Jammer, een gemiste kans.

Naar aanleiding van het artikel van Schilling, ontstaat er op Twitter een discussie. Ook Femke Halsema, in een vorig leven een politieke opinieleider, mengt zich in de discussie. Zij vraagt zich af wat wij nu gaan doen. Een wat teleurstellende houding van iemand die hoort te weten dat politieke actie niet parthenogenetisch is, maar een initiator nodig heeft. Het is een wat afwachtende houding. Dat wordt haar ook op twitter verweten. Halsema gaat echter op PVV mode (ik ben verkeerd geciteerd) als een tweet:

@wimtiedimtie Youp is veel maar geen opinieleider. Femke wel, maar die vraagt waar het wachten op is. Bedroevend @youpvanthek @FemkeHalsema

regelmatig geretweet wordt. Haar tweet, aan mij:

[code]

@Inekris kun je niet lezen? De vraag was: wat gaan we doen?

[/code]

De vraag is nu, wat steekt haar? Zij laat zich aardig in haar kaart kijken als zij mij ook nog toevoegt:

[code]

@nekris joh, ga zelf iets doen, ipv mij op woorden vangen

[/code]

De politica in haar wint het van de redelijke mens.

 

Overigens ben ik van mening dat Jossef en zijn familie, en nog heel wat andere asielzoekers, niet uitgezet dienen te worden.

Geef een reactie