Schandaal

Het is, het moet mij van het hart, een grof schandaal. In de dagen na de schietpartij in Alphen Aan Den Rijn zijn er lamzakken geweest die het het toppunt van goede Hollandsche humor vonden om via Twitter te laten weten dat zij het wel even over zouden doen. Dat kan natuurlijk niet, en met een enthousiasme dat men zelden nog tegenkomt bij het opsporingsapparaat en het vervolgingsapparaat werden deze lamzakken aangepakt. Zelfs Bert Brussen, die mijns inziens niet lang genoeg het zwijgen kan worden opgelegd, maar dat terzijde, heeft zich tegenover de politie moeten verantwoorden voor een retweet, wat hij ‘journalistiek werk’ noemt. Om volkomen onduidelijke gronden heeft er ergens iemand in de politie/OM keten besloten dat Bert Brussen geen gevaar vormt, en hij mocht weer gaan. Anderen hadden niet het geluk, dat met de dommen komt. Zoals bijvoorbeeld deze jonge lamzak.

De argumentatie om dit soort lamzakken te vervolgen is, aldus het OM, gelegen in de geschokte rechtsorde. De rechtsorde die natuurlijk vele malen erger geschokt is door de lamzak, dan door de schutter uit Alphen aan den Rijn.

Schandalig is niet zozeer dat de lamzak in kwestie veroordeeld is, typich maar niet schandalig. Nee, schandalig is dat er een dure vervolging wordt ingesteld voor een tweet. Dit terwijl er naar aanleiding van de schietpartij geen enkel onderzoek gebeurd is omtrent illegaal wapenbezit. DAt is natuurlijk ook in het geheel niet zo erg als voormalige gekken die een wapenvergunning krijgen, of een lamzak die meent een goede grap te maken. Neen, illegaal wapenbezit heeft sinds 9 april zo mogelijk een nog lagere prioriteit in de opsporing en vervolging, dan voorheen. Een geweldige prestatie van de killerslobby, die zo weer het wapenbezit in Nederland iets meer maatschappelijk geaccepteerd krijgen.

Het is natuurlijk een kwestie van werk, iets wat de moderne wetshandhaver nauwelijkes meer wenst te doen. Een beetje twitteraar heb je in ongeveer 5 minuten, door de blonde dochter van de wetshandhaver die wel begrijpt hoe de wereld in elkaar zit, achterhaald. Daarna is het een kwestie van oppakken, bekentenis laten maken en op enig ogenblik laten veroordelen. Nee, dan illegaal wapenbezit. Daar moet je echt wat voor doen om te voorkomen. En dat is, onder de huidige druk van bezuinigen, natuurlijk te duur.

Geef een reactie