Het OM en het buitenland (speciaal voor Koos S.)

Het is mening internetkijkkindje wellicht ontgaan, maar in de afgelopen periode heeft het Openbaar Ministerie een novum op strafrechtelijk gebied gecreëerd. Op grond van de Nederlandse wet is een vrouw uit Boxtel gearresteerd voor iets wat in Spanje heeft plaatsgevonden. Dat is niet zo schokkend, als een misdrijf in Spanje plaatsvindt, en het is in beide landen een strafbare handeling, dan is de Nederlandse rechter bevoegd om een oordeel te vellen. Uitlevering van Nederlandse staatsburgers is, vreemd genoeg, ook mogelijk mits er een uitleveringsverzoek is.

In het geval van de Nederlandse vrouw uit Boxtel is echter aan geen van beide voorwaarden voldaan. Zij heeft een in Spanje legale abortus ondergaan. Nu is diezelfde abortus in Nederland verboden en dat is voor het OM de grond geweest om tot actie over te gaan. Dit opent ongekende mogelijkheden voor Koos S. van het Buro Verkeershandhaving. Zo kan hij iedereen die met het automobiel in Groot-Britannië is geweest eindeloos bekeuren voor onnodig links rijden, of een ieder die in Duitsland gebruikt heeft gemaakt op de bon slingeren voor het overschrijden van de maximum snelheid. Met een beetje fantasie kan Koos geheel alleen de staatsschuld in no time aflossen.

Geef een reactie