Fans

Het zal de meeste internetkijkkindertjes verbazen, maar er is een schare van trouwe fans die dit weblog met grote regelmaat bekijkt. Soms komt een fan wel twee tot drie maal per dag langs. Minder verbazingwekkend is dat deze groep trouwe lezers uit het oosten van Nederland komen, zeg ten oosten van de lijn Hoogeveen – Alteveer – Twello. Wel triest is dat de zo nieuwsgierige lezers uit de groep aanhangers zo verlegen zijn; zij geven nimmer commentaar. Daar staat tegenover dat zij met enige regelmaat zo onder de indruk zijn van het hier gepubliceerde, dat zij niet genoeg kunnen krijgen van het lezen van sommige stukjes en, ja ja, dat zij in hun enthousiasme zelfs mensen in hun omgeving op het hart drukken toch vooral eens dit weblog te komen lezen.

In het verleden is één fan zelfs zover gegaan dat zij grote delen van het weblog heeft afgedrukt en, geheel tegen de heersende opvattingen over het auteursrecht in, dit als ware het een gelimiteerde eerste druk met een onschatbare waarde, trots aan mensen in hun omgeving hebben cadeau gedaan. Helaas, hier gaan de fans wel ver in hun enthousiasme, meenden zij dat er een relatie is tussen de stukjes hier en de grote boze buitenwereld, ook wel de maatschappij genoemd. Een vergissing die hartzeer veroorzaakt, want tekstbegrip blijkt dus niet hun sterkste kant. Terwijl juist tekstbegrip van groot belang is voor het lezen en begrijpen van dit log. Het heeft er alle schijn van dat de betreffende groep fans functioneel analfabeet is, een handicap waar alleen een intens medelijden met de gehandicapte als sympathie betuiging mogelijk is.

Het was dan ook met grote verbazing dat uw chroniqueur op een goede ochtend in het recente verleden zowaar een fan in levende lijve zag. Zoals het een goede fan betaamt, meldde zij, het was een fan van vrouwelijke kunne, dit nieuws direct aan de andere fan, de opwinding van de overjarige pubers kan men niet overschatten. Het is een aandoenlijk en ontwapenend gezicht om iemand zo enthousiast over een nakende ontmoeting met simpele schrijver als uw chroniqueur te zien. De opwinding moet groot geweest zijn, want nadat zij de aanwezigheid van uw chroniqueur in een zo een eenvoudig transportmiddel als de trein, eerste klas reist uw chroniqueur weliswaar maar het blijft natuurlijk een eenvoudige en beperkte wijze van verplaatsen, per SMS wereldkundig had gemaakt, spoedde zij zich naar een tweede klas zitplaats, gelukkig kent deze fan haar plaats, ver buiten mijn gehoorsafstand, om per telefoon mijn aanwezigheid verder toe te lichten.

Haar nieuwsgierigheid moet het gewonnen hebben van haar schuwheid, want op het eindstation van de treinreis kwam zij nog druk telefonerend even langs lopen.

Ik hoop dat zij vandaag nog een beetje tot rust is gekomen van deze zo spannende mismoeting.

(Dit log bestaat uit 465 woorden en 2825 letters en lettertekens)

Geef een reactie