Steve Harley & Cockney Rebel

Het is een algemeen verbreidde mening dat het nummer ‘A Whiter Shade Of Pale’ van Procol Harum de meest onbegrijpelijke tekst bevat van de moderne muziek. Dit is echter een misvatting. De betreffende tekst is inderdaad moeilijk toegankelijk, en waar het over gaat is niet, of slecht, duidelijk, er is echter een nummer wat een nog minder begrijpelijke tekst heeft; ‘Sebastian’ van Steve Harley & Cockney Rebel.

‘Sebastian’ is veruit hun bekendste nummer en, behalve een schare van trouwe fans, verder is hun werk redelijk onbekend, zoniet obscuur. In het Verenigd Koninkrijk zijn nummers als ‘Judy Teen’ en ‘Make Me Smile (Come Up And See Me)’ nog wel eens te horen op de radio, maar daar houdt het eigenlijk mee op. Hoe begrijpelijk ook, is dat jammer. Toegegeven, hun muziek is niet altijd even toegankelijk, zeg maar rustig soms bijzonder moeilijk te volgen. Menig moeilijk klassiek, ‘Op de Kale Berg’ van Moussorski, of de piano suites van Liszt, om maar een paar stukken van bekende componisten te noemen, zijn makkelijker te doorgronden, dan stukken van Steve Harley & Cockney Rebel. Nummers als ‘Ritz’ en Cavaliers’ zijn muzikaal, noch tekstueel de eenvoudigst te begrijpen nummers. Toch is het zeker niet zo dat al het werk een moeilijk toegankelijk gebied is, en er zijn ook easy listening nummers, zoals ‘Star For A Week (Dino)’. Wat alles nog compliceert is de bij tijd en wijle onverstaanbare zang, iets wat, samen met onmiskenbare stemgeluid van Steve Harley, zorgt voor een onmiskenbare stijl.

Hoewel de term conceptalbum niet echt van toepassing is, zijn op een paar albums, de songs muzikaal of tekstueel met elkaar verbonden. Kleine grapjes, verwijzingen die ook bij veelvuldig luisteren garant staat voor nieuwe ontdekkingen. Het speelse taalgebruik leidt ook tot (bijna) literaire teksten, met zeer citeerbare oneliners. De favoriet voor mij is daarbij de zin: ‘My only vice is the fantastic price I charge for being eaten alive’.

Voor de avontuurlijke muziekliefhebber, op zoek naar een andere ervaring, en niet bekend met Steve Harley & Cockney Rebel zeker een aanrader; meer dan het proberen waard.

Geef een reactie