De Taal van Ton

Ton Elias, vroeger bekend van Den Haag Vandaag, heeft besloten de politiek in te gaan. Het is een stap die niet alle voormalige collegae van Ton bij de NOS goed is bevallen.
Nu is het journalistiek verleden van Ton een prachtig instrument in zijn toekomstige rol als ‘het Tweede Kamerlid dat net niet gekozen werd’. Na journalisten zijn politici de personen die het meest onzedelijke handelingen met de Nederlandse taal verrichten. Al moet ik wel even opmerken dat de Taalunie met stip op de derde plaats stat van het lijstje linguïstische aanranders. Ton heeft iets bedacht in het kader van het continue misbruik van Nederlandse woorden door politici en journalisten. Mocht, door een ongelooflijke ingreep van God denk ik, de VVD meer dan 22 zetels halen, dan zal Ton zich de komende vier jaar inzetten voor een helderder taalgebruik door politici.
Onkangs heb ik een try-out van het programma van Freek de Jonge mogen aanschouwen. In zijn stijl komt het op het volgende neer. Nederland is in oorlog, 11% van de Nederlanders leeft onder de armoedegrens en Ton gaat zich storten op het taalgebruik van politici.
Zo wil hij bijvoorbeeld PABO laten vervangen door onderwijzersopleiding. In zijn opsomming, te lezen ergens bij Fok, vergeet Elias de volgende: Tweede Kamerlid moet eigenlijk zijn uitkeringstrekker met kapsones en te hoge uitkereing.

Geef een reactie