Spelling

Het zal menig internetkijkindje ontgaan zijn, maar gisteren 1 augustus 2006 was een bijzondere dag voor menig Nederlandstalige auteur. De nieuwe spellingsregels zijn toen van kracht geworden. de bijvoegelijke vervoeging ‘regels’ moet hierbij overigens behoorlijk ruim worden opgevat.

Verwijst de vervoeging naar regelmaat, voor de spellingsregels is geen enkele regelmaat te ontdekken. Eigenlijk geldt er maar een regel; zoals het in het Groene Boekje is het goed.

In navolging van de wettelijke status van de spelling, en Nederland heeft de bedenkelijke situatie dat de spelling bij wet geregeld is, waardoor spelfouten een overtreding van de wet vormen, zou ik graag een lans breken voor wettelijke uitspraak regels.Het doet pijn aan de oren dat goed Nederlandse woorden oraal verkracht worden. Het zegt natuurlijk veel over de betrouwbaarheid van de spreker als deze niet eens een goede uitspraak van de woorden heeft. Let wel, ik heb het niet over dialect of regionale uitspraak, neen ik heb het over pertinent onjuist uitgesproken woorden, waarbij de simpelste regels omtrent uitspraak met voeten getreden wordt.

Er is daarbij overigens wel een belangrijke band tussen de uitspraak en de spelling. De uitspraak van een woord wordt immers bepaald door de open en gesloten lettergrepen, en het aantal lettergrepen. Met lettergrepen wordt in de nieuwste woordenlijst echter behoorlijk gesjoemeld. Echter voor de meeste woorden zijn de open en gesloten lettergrepen niet gewijzigd. Desondanks vindt een steeds groeiende groep nederlandsspreekinderen het nuttig en nodig om op de meest absurde plaatsen gesloten lettergrepen te vervangen door open. Bijvoorbeeld gratis. In lettergrepen is dit gra’tis. De moderne uitspraak maakt het echter als volgt: gra’ti’s. Waar die derde lettergreep vandaan komt is volkomen onduidelijk.

Nog een paar: pu’zzel, fi’n’ish en ga zo maar door.

Het wachten is op de Groene DVD met uitspraak.

Geef een reactie