Typisch

Zoals het regelmatige lezende internetkijkkindje weet heb ik zo enkele idiosyncrasieën. Een daarvan is mijn smaak in muziek. Ik kan naar de meest uitlopende muziek luisteren. Vermits de stemming daar is om de muziek aan te horen.
Nu heb ik ook sinds kort een ruim bemeten iPod, dus staat daar de meest uiteenlopende muziek op. Tot mijn grote verassing ook orgelmuziek. Het gaat dan niet over muziek uit het overbekende Hammond thuis orgel, vooral populair in de jaren van zeventig van de voorliggende eeuw. Nee ik heb het over muziek voortgebracht uit een met blaasbalgen uitgerust instrument, doorgaans aangetroffen in gebedshuizen van christelijke origine ook wel bekend als kerken.
Het gegeven dat de meeste orgels in kerken te vinden zijn is er de oorzaak van dat men orgelmuziek verwart met kerkmuziek. Een reden voor de niet religieuzen onder ons om toch minder naar orgelmuziek te luisteren, en voor de religieuzen onder ons om hooguit een uur op zondag naar orgelmuziek te luisteren, maar dat moet men ook weer niet overdrijven.
Eigenlijk is dit een groot verlies, orgelmuziek is, mits het orgelklavier op de juiste gevoelige manier bevingerd wordt, zeer rijk aan timbre, ritme en warmte. Soms zelfs mooi.

Geef een reactie