Bestelling ter Aarde

Zaterdag heeft het plaatsgevonden. De schrijver der schijvers, de literator des volks, zijn grofstoffelijk lichaam is ter Vlaamse Aarde besteld.
Op zich is het natuurlijk al een beschamend gegeven dat de persoon die ‘volksschrijver’ wordt genoemd, niet eens in zijn vaderland wenste te wonen. (Hoewel ik dat zeer goed begrijp, maar Gerard voelde zich echt niet thuis in Nederland).
Ernstiger is dat met Gerard Reve ‘s-Neerlands laatste literator is heengegaan. Een literator wordt immers gekenmerkt door zijn producten, maar zeker ook door zijn grootsheid van geest. Van de Nederlandse schrijvers heeft niemand de grootsheid van geest gehad om op paaszaterdag af te reizen naar Vlamingenland om Gerard een goede ontvangst bij Zijn Lieve Heer te wensen. Nota bene de enige Nederlandse schrijver die aanwezig was, is een allochtoon.
Persoonlijk heb ik helemaal geen binding met Gerard. Ik hou niet van zijn werk, vond hem zelf een eersteklas komediant en begrijp tot op heden niet wat er zo groots is aan het boek de Vierde Man. De Avonden, hoewel ik het een vreselijk boek is, heeft wel duidelijk grootsheid in zich, maar dat terzijde.
Niettegenstaande mijn persoonlijke opvattingen, in geleerde kringen, de cirkels van Neerlandici, wordt Gerard gezien als een groots literator, en ik zal dat gefundeerde oordeel zeker niet tegenspreken.
Alleen wie nu nog Mulisch, ’t Hart, Zwagerman, Giphart, Grunberg en andere schrijvers literatoren durft te noemen in de veronderstelling dat het Nederlandse erfgoed der letteren bij hen in goede handen is, die moet ik ernstig teleurstellen. Deze literatoren hebben slechts hun eigen, en in ieder geval bij een van hen onterechte, literaire toekoemst en roem in het vizier. Tegen hen zeg ik: Stik in boeken en verdwijn.

Rest mij alleen mijn oprechte deelneming te betuigen aan mijn voormalige leraar Nederlands, een Reviaan in hart en nieren. Het ontbreken van hem op de beelden van de dienst doet het ergste vermoeden.

Geef een reactie