Het kan verkeren

Het is onvermijdelijk in het huidige politieke klimaat. Met deze gedachte doe ik mijn best om nog een klein beetje optimisme te vonden in de te vroege 1 april grap die Rita V. via de EO radio tot ons, het gewone volk, deed komen.

Kon ooit in een bijna vergeten verleden de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie nog op enige sympathie mijnerzijds rekenen, heden ten dage doen zij, net als die twee andere partijen die een vervoeging van het zelfstandig naamwoord democratie in hun naam hebben, hun naam grote oneer aan. Niet alleen is de VVD mede verantwoordelijk voor de grootste inperking van burgerlijke vrijheden sinds medio 1940, dus het woord Vrijheid kan nu wel uit de naam, ook de betekenis van het woord Democratie, en de inhoud daarvan, is aan de partij niet besteed. Dan blijft er over Volkspartij. Met de huidige politieke reflex om vage onvrede gevoelens om te zetten in concrete zinnen welke minderheidsgroepen in de samenleving als het ware buiten de maatschappij plaatsen, is de term Volkspartij eigenlijk zo gek nog niet.

Het Nederlandse volk zal de komende periode getrakteerd worden op een klucht van stijlen. Een ieder die beweert dat Marc R. de linkerzijde van de voormalige Liberalen, en dat woord verwijst voornamelijk naar vrijheid, vertegenwoordigt en Rita V. de rechterzijde, ziet alleen het prachtig voorgezette beeld dat deze politici naar de burgers toe projecteren.

Marc R. het brein achter de zo desastreus verlopen campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, is niet een linkse Liberaal. Die rol binnen de VVD wordt beter gespeeld, en ook oprechter, door Robin Linschoten. Marc R. is Hans ‘Het Orakel van Diever’ W. in een jonger jasje. Hij is een meester in het verhullen van het ontbreken van enig politiek program bij de hedendaagse VVD. Dit verhullen doet hij door een politieke rivaal, momenteel de PvdA maar iedere andere partij kan ook in de positie komen, als ‘slecht voor het land’ te portretteren. Er gaat weinig visie uit van zo een boodschap. Wij krijgen te horen wat slecht is, maar wat goed zou zijn is en blijft een mysterie.

Rita V. is mogelijk nog erger. Een minister die zich verschuilt achter de positie van uitvoerder heeft in het geheel geen visie. Een minister die zich verschuilt achter, volgens haar, blunderende ambtenaren is geen leider. Een minister die schaamteloos de burger trakteert op leugens, is corrupt. En juist die persoon wordt gezien als de redding van Nederland.

Na de zomer wordt duidelijk dat de VVD in een zo grote crisis zit, dat enig leiderschap gedoemd is te falen. Jammer dat de partijbaronnen Rita V. uitgekozen hebben om het averij opgelopen schip de fatale koerswijziging te geven. Teveel eer. Jammer ook dat de achterkamertjesleden van de VVD Marc R. hebben uitgekozen voor die rol, ook al te veel eer.

Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar Hans kom terug. Alles is vergeten en vergeven. Jij bent een boef, maar wel een eerlijke boef. Nederland verdient duidelijkheid.

Geef een reactie