De digitale kwelgeest

Ieder moment in de cultuurgeschiedenis kent haar eigen moderne tijd. Het is een gebrek aan fantasie van de cultuurkenkindertjes om een verlopen periode aan te geven met de term ‘modern’. Want na modern komt post-modern, en dan is er ineens niets meer. Echter met het voortschrijden van de tijd, verandert de cultuur, en die is op ieder moment, zeg maar nu, actueel en modern.
Het moderne leven heeft ook de bij het moderne horende ongemakken. Was het twintig jaar geleden nog een groot spektakel dat de vaderlandse televisie, heden ten dage bekend onder de moderne naam ‘Publieke Omroep’, nacht televisie uit ging zenden, al moet het jong internetkijkkindje zich daar ook weer niet te veel van voorstellen, heden ten dage is het al gewoon om 24 uur televisie door de Publieke Omroep voorgeschoteld te krijgen. Wellicht dat daar voor de D66 fractie nog een mooie bezuiniging te halen is, minder herhalen, minder uren uitzenden, dat kost minder geld. Goed deze beschouwing over de omroep is er alleen maar om aan te geven dat de wereld in flux is, en dat onze opvattingen wijzigen.

Nu veranderen niet alleen opvattingen, maar ook technieken. Was vroeger pesten al laf, maar in ieder geval persoonlijk, heden ten dage is het laf, maar op afstand en onpersoonlijk geworden. Pesten is van karakter veranderd, van duwen, schelden en uitlachen, naar sms-bommetjes, kwetsende MSN schuilnamen, naar komplete smaadsites en ongewenste (bloot)foto’s op internet. (Kon men op wachten natuurlijk, maar in Nederland gebeurt alles 50 jaar later, dus reageren wij weer achteraf).

Dit op rekenmachines gebaseerde pesten is een doorn in het oog van de Stichting SIRE. Zij hebben dus besloten hier paal en perk aan te stellen. Hiertoe hebben zij, onder andere, een website -ja modern pesten gaan wij modern te lijf- op laten stellen. Zowaar is het SIRE gelukt om een goede site neer te zetten. En om de gepeste persoon te helpen, is het zelfs mogelijk om pesters aan de schandpaal te nagelen.

Persoonlijk vind ik het een bewonderenswaardig initiatief, en daarom komen beide sites in de links te staan.

Geef een reactie