AT5

In lang vervlogen tijden keek ik vaak naar AT5, de regionale televisie zender van Amsterdam. Veel, inmiddels bekende, persoonlijkheden heb ik daar voor het eerst gezien. Ton van Heleen, Debby van Youp en ga nog maar even door. Het is geen overdrijving om te stellen dat het Nederlandse televisie gebeuren ernstig leunt op het talent uit Amsterdam.
Nu moeten niet alle Amsterdamse internetkijkkindertjes overmoedig worden en denken dat er alleen maar goeds van hun lokale televisiezendgebeuren komt.
Met de grote instroom, en eigenlijk is de instroom zelfs onevenredig groot, is ook een wat aparte journalistieke traditie in het Nederlandse televisiezendergebeuren gekropen. Het uitmelken.

Uitmelken, en de term zal bij de internetkijkkindertjes zeker associaties -ooh wat een moeilijk woord weer- met het agrarischambachtsleven opwekken, is een journalistieke vorm welke, naar de bescheiden mening van de schrijver, is uitgevonden bij AT5.

Hoe, zo vraagt het intelligente internetkijkkindje zich af, gaat dat ‘melken van de uit’ in haar werk? Welnu, om te beginnen wordt de ‘uit’ niet gemolken, neen dat is de uier, maar dat staat weer los van deze log. Laat ik het anders formuleren. Men lene (ja wij blijven zuinige Nederlanders) een in het oog springende gebeurtenis. Bijvoorbeeld: “Toupet van Jan-Peter B. klaagt Jan-Peter B. aan wegens zware verwaarlozing en mishandeling.” Los van de politieke commotie die hierover kan ontstaan, Kamervragen, onverklaarbaar grote wachtlijsten bij de Bureaus voor de Toupetzorg, en talloze hoeveelheden hangtoupetten, die na ernstig crimineel gedrag vertoond te hebben na een proefcoiffeur niet meer herkenbaar zijn, de ontdekking van de illegale, niet aan de Europese norm vodoende EuroToupetten, gaat men hier een eindeloze hoeveelheid actualiteitrubriekstijd aan opofferen. Stel de toupet heeft zich in Capelle Aan Den IJ. beklaagd, dan weet men bij AT5 altijd wel een manier te bedenken om dit nieuws lokaal interressant te maken. Bijvoorbeeld een blijf van jouw hoofd huis wat toevallig in Amsterdam gevestigd is. Vervolgens wordt er wekenlang iedere dag een nieuws onderwerp te maken wat op de een of andere, meestal bijzonder ver gezochte, manier met het verhaal, wat dus in origine niet eens een lokaal Amsterdams item is, weer op de voorgrond te brengen. Waarschijnlijk volgt dan de climax met de rechtszitting tegen Jan-Peter B. in de bunker in Amsterdam Osdorp.

Als dan de rust is weergekeerd op het toupettenfront, begint men de herdenkingen, het organiseren van stille tochten voor het betreffende toupet en ga zo maar door.

Om niet iedere keer deze hele uitleg te hoeven geven, heb ik het over het ‘AT5 gehalte’. Het overlijden van Slobodan M. wordt nu een item met een hoog AT5 gehalte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *