Ongedierte

Met enige regelmaat tracht ik de aanblik van onze andere website mooier te maken. Dat gaat gepaard met het schrijven van scriptjes in PHP. Het voert hier te ver om de internetkijkindertjes uit te leggen wat PHP is en doet, en bovendien verveel ik daar de computernerdkindertjes maar mee.

Nu gaat een niet onaanzienlijk deel van de tijd van het schrijven verloren aan ongediertebestrijding, in de programmeurs jargon ook wel bekend onder de term ‘debuging’. Een handig hulpmiddel daarbij, zijn de zogenaamde logfiles. Niet te verwarren met een weblog. Het lijkt er wel op, een logfile kan weergeven wat een computer doet, of niet doet maar zou moeten doen, en een weblog houdt bij wat de auteur er op neer plempt.

In mijn scriptjes worden dan ook regelmatig instructies gevonden om informatie in een log te schrijven. Meestal ben ik ook erg handig daarin, en laat ook vermelden in welk script, op welke regel dit gebeurt. Soms echter ben ik overmoedig, en vind dat ik zo een commando zo terug kan vinden. Niet dus. Nu kom ik regelmatig de meest vreemde dingen tegen in mijn logjes, en waar zij vandaan komen…

Geef een reactie