De zorg voor de Jeugd

Nederland. In sommige gevallen is dat ook zo, bijvoorbeeld alcohol in het verkeer. De gemiddelde hoeveelheid alcohol in het bloed van een autobestuurder op vrijdagavond is van dien aard dat je daarmee in een wereldstad als Amsterdam niet eens de auto meer in mag, maar in Drenthe kan je rustig naar huis rijden, zolang je maar geen bomen of andere weggebruikers raakt.
Groot is dan ook de verbazing, bijna op het verwarrende af, dat Jeugdzorg in Drenthe nu komt met een stelling welke men rustig revolutionair mag noemen. Dan bedoel ik revolutionair in de ogen van het westen van het land, voor de Drentse regio is de stelling ronduit een compleet nieuw wereldbeeld, revolutionair komt niet eens in de buurt van het te beschrijven.
Wat, zo vraagt het internetkijkkind dat niet bij RTV Drenthe heeft gekeken, is dan wel zo wereldschokkend? Welnu, Jeugdzorg Drenthe stelt dat men opvoeden moet leren, net als autorijden.

Zo die komt aan hè?
In het kader van het stimuleren van goede ideeën en het uitwerken daarvan, stel ik dan ook direct voor dat in Assen, voor de topografisch niet zo onderlegde internetkijkkindjes dat is de hoofdstad van Drenthe, per 1 januari 2006 het CBO zal worden opgericht; het Centraal Bureau Opvoedingsvaardigheidsbewijzen, naar het CBR, een bekendere organisatie bij de internetkijkindertjes. Geheel in stijl van het door het CBR uitgegeven Rijbewijs moet het CBO Opvoedingsbewijzen gaan uitleveren, na het met success afleggen van een examen, wat natuurlijk weer opgedeeld is in een theorie en een praktijkexamen. Natuurlijk kennen wij dan meteen de categorieën A tot en met E.
Categorie A behelst het bevoegd zijn tot het opvoeden van ten hoogste twee kinderen, in de leeftijd van 0 tot 18 jaren, van zichzelf, zonder ontwikkelingsstoringen.
Categorie E behelst het bevoegd zijn van onbeperkte hoeveelheden kinderen, van zichzelf of van anderen, in de leeftijd van 0 tot 18 jaren, met alle denkbare ontwikkelingsstoringen.

Het roept ook voor een geheel nieuw beroep; de opvoedingsinstructeur. De persoon die ouders in opleiding door de wereld loost. De ouders in opleiding zijn te herkennen aan een blauw bord op de kinderwagen, met een witte ‘L’.

Een hele categorie nieuwe televisieprogramma’s doemt op:
– “Blik op het kind”
– “Kindermisbruikers”
– “Voedt ik zo op?”
Allen gepresenteerd door Reinoud en Linda, met regelmatige gastoptredens van Jan Peter B. die nu een carrière heeft na het einde van premierschap; landelijk officier van justitie belast met het opsporen en vervolgen van illegaal opvoedende ouders. In deze natuulrijk bijgestaan door zijn persoonlijke hulp Rita Verdonk, zij heeft zo veel ervaring met het met wortel en tak uitroeien van illegaliteit dat zij hier ook wel raad mee weet. (Natuurlijk moet Rita na haar ministerschap ambassadeur van Nederland in zowat de hele wereld worden. Met zo een ambassadeur WIL je niet meer naar Nederland, maar dat terzijde).

Goed, alle gekeheid daar gelaten, en nu mis ik Kees en Wim wel heel erg, ik zie hen zo een sketch hierover neerzetten, het is natuurlijk een goede stelling. Voor de meest banale beroepen moet je geschoold zijn, meestal erg vakgericht, maar voor een belangrijke, verantwoordelijke en, letterlijk, levensbepalende taak als opvoeden, hoef je in het geheel geen kwalificaties te hebben. Gelukkig geldt dat laatste ook voor de meeste medewerkers van Jeugdzorg, zodat die uiteigen ervaring, zeg maar ervaringsspecialisten, hard kunnen meehelpen om na hun eigen kinderen, als die er al zijn, ook andermans kinderen naar de verdommenis te helpen.

Geef een reactie