Populisme

Echt schokkend is het natuurlijk niet. Politici moeten ook hun brood verdienen, en dat gaat nu eenmaal beter mals zij populaire uitspraken doen. Het risico bestaat natuurlijk wel dat men dan afglijdt naar een populistisch geblaat.
Dat Drs E. van Thijn na de brand in het cellenblok op Schiphol pleit voor een pardon voor de overlevenden van de brand, en hun status daarmee legaal wil maken, is niet opzienbarend. Sinds Ed geen rol van betekenis meer speelt in de politiek, doet hij met enige regelmaat bijna menselijke uitspraken, in de hoop dat daarmee zijn bestaan weer bevestigd wordt. Nee, ik ben geen groot bewonderaar van Ed van Thijn, dus wellicht is mijn visie op zijn jongste politieke oprisping wat gekleurd.
Anders ligt het bij Ayaan Hirshi Ali. Ik ben het zelden tot nooit met haar eens, voor zover het de problematiek van inwoners van Nederland met een niet Nederlandse achtergrond betreft. Kort gezegd, ik vind haar visie op de groep islamieten in Nederland angstaanjagend, onjuist, en erg ophitsend. Daar zij stelt dat haar uitingen vooral bedoeld zijn om ‘het gevaar van de islam’ te ontmaskeren, en dat zij daarbij stelt dat de islam in bijzonder als levensovertuiging bedreigend is voor de Westerse samenlevingen, helpt bij het creeren van een bijna anti-islam sfeer in Nederland, welke niet eerder zo sterk is geweest. Sterker, in de Nederlandse geschiedenis is er nog niet zo een sterke anti-religieuze sfeer geweest, zelfs niet in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Terzijde, in de jaren dertig was de Nederlandse regering van mening dat het anti-semitisme in Duitsland wel erg werd overdreven en dat het niet zo erg was als men iedereen wou laten geloven. Ten gevolge daarvan zijn er talloze Joodse vluchtelingen in de jaren 30 ons land uitgezet, meestal naar het land van herkomst, i.c. Duitsland. Enige overeenkomst met het huidige asielzoekers beleid dringt zich op, maar wordt meestal direct neergesabeld; vergelijken met de Nazi periode in de Europese geschiedenis ligt nog altijd hypergevoelig in Nederland.
Hoewel ik het zelden eens ben met mevrouw Ali, bewonder ik haar consequente opvattingen. Hoe verwerpelijk ik deze ook vind. Tot vandaag.
Tot mijn ongelooflijke verbazing, sluit mevrouw Ali zich bij de heer Van Thijn. Iedere consequentie in haar opvattingen is vertrokken. Haar overstap van de PvdA naar de VVD deed haar geloofwaardigheid bij mij al geen goed, maar nu is die helemaal vertrokken. Haar standpunt tegen een pardon voor asielzoekers is altijd geweest ‘niet doen, schept een precedent’. Het lijkt mij dat dat in de huidige situatie ook geldt. Hier moet ik even van bijkomen.

Geef een reactie