Gangbare Patronen

Geheel tegen al het gebruik in, doe ik al twintig jaar beheer werk in de IT zonder ooit een diepgaande kennis te hebben van zogenaamde ‘Regular Expressions’. Als je nu niet weet waar het over gaat, hoef je niet verder te lezen, hoewel het inhoudelijk best leerzaam kan zijn.
Als je het aan een willekeurig UNIX beheerder/programmeur of iets dergelijks vraagt, zijn de Gangbare Patronen ongeveer het belangrijkste onderdeel van de benodigde kennis. Met deze Gangbare Patronen kan men allerlei zaken snel vinden in de bestanden op de machine. Bijvoorbeeld, woordpatronen in logfiles, zodat men snel inbraak pogingen kan vinden. Of functie aanroepen in ingewikkelde bronbestanden, zodat men snel iets kan wijzigen. Eigenlijk, zo is de opvatting, zijn Gangbare Patronen cruciaal voor goed UNIX beheer en een goede UNIX ontwikkel methode.
Nu ben ik als beheerder lui van nature. Een goede beheerder immers komt maandag op zijn werk met een dikke roman, en heeft deze vrijdag uitgelezen. Want, als beheerder ben je verantwoordelijk voor het draaiende houden van de infrastructuur. Doet men zijn werk goed, dan treden er geen storingen op, en heeft men alle tijd om leuke dingen te doen.
Goed, lui als ik ben, heb ik nooit de moeite genomen om mij ernstig te verdiepen in de Gangbare Patronen. Wel genoeg om een mooie vertaling te vinden -die de andere beheerders dan weer niet snappen- en om de Patronen te kunnen begrijpen.
Nu echter zit ik thuis wat te programmeren, en komt dit gebrek aan kennis mij slecht uit. Dus heb ik mij maar eens verdiept in de Gangbare Patronen. Tot mijn grote schrik -men doet altijd heel dik over deze Gangbare Patronen- blijkt het doodsimpel te zijn. En leuk speelgoed.
Weer een beetje wijzer ga ik verder in het leven.

Geef een reactie